marți, 15 mai 2012

Pot simti oamenii campul magnetic al Pamantului?


Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au descoperit ca o proteina din retina umana este in stare sa simta campurile magnetice. Aceasta proteina, care se gaseste si in retina pasarilor, are un rol esential in perceperea campului magnetic al Pamantului de catre acestea.

Pentru pasarile migratoare si pentru broastele testoase, abilitatea de a simti campul magnetic al Pamantului este cruciala pentru deplasarea pe distante lungi, in timpul migratiei. 

Oamenii, in schimb, se presupune ca nu au un simt magnetic innascut, conform Science Daily.

Cercetarile publicate in Nature Communications, in aceasta saptamana, la Universitatea de Medicina din Massachusetts, arata ca o proteina din retina umana poate percepe totusi campurile magnetice, cand este implantata in drosofila.

La multe animale migratoare, reactiile chimice ale luminii sensibile, care implica o proteina, denumita flavoproteina criptocrom (CRY), joaca un rol important in abilitatea de a simti campul magnetic al Pamantului.

Pentru a testa daca proteina umana, criptocrom 2 (hCRY2), are o capacitate magnetica similara, mai multi cercetatori au creat un model de drosofila, lipsit de proteine native criptocrom, dar continand criptocrom 2. 

Ei au aratat ca modelul a fost capabil sa simta si sa raspunda la un camp magnetic generat. Descoperirea demonstreaza ca proteina hCRY2 are capacitatea de a functiona intr-un sistem magnetic si poate deschide calea pentru investigatii suplimentare. 

"Cercetarile suplimentare privind sensibilitatea magnetica umana, la nivel comportamental, vor fi cu accent special pe influenta campului magnetic asupra functiei vizuale", a spus Steven Reppert, profesor de neurobiologie la Universitatea de Medicina din Massachusetts.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu