marți, 15 mai 2012

Magnetarul, de miliarde de ori mai puternic decat Soarele



 Pulsarii sunt cele mai dense obiecte din Univers, in afara gaurilor negre. Pulsarii speciali, denumiti magnetari, pot avea campuri magnetice intense de pana la un trilion de ori mai mari decat acelea ale Soarelui.

Totusi, conform unui articol al io9.com, exista un magnetar straniu care si-a ascuns pana acum puterile. 

Toate stelele neutronice (pulsarii) au o densitate incredibila si o magnetizare pe masura. Ele incorporeaza masa soarelui intr-o sfera cu un diametru de ordinul zecilor de kilometri. 

Acestea au campuri magnetice de miliarde de ori mai mari decat cele ale Soarelui. Magnetarii sunt mai magnetizati decat pulsarii, cam de la 50 pana la 1000 de ori mai mult. 

Drept consecinta, acestia emit constant cantitati imense de raze gamma si raze X. Explozia de energie cauzata de un magnetar este de o intensitate incredibila. Pana acum se credea ca doar magnetarii au o activitate de o asemenea intensitate, si nu pulsarii obisnuiti. 

A fost descoperit un pulsar mai slab care are, insa, o activitate asemanatoare cu a magnetarilor. Acesta este steaua neutronica SGR 0418. Campul ei magnetic interior este de milioane de ori mai puternic decat magnetismul de suprafata. 

Cercetatorii se intreaba cate astfel de stele din Univers au o activitate atat de intensa si cand s-ar putea "trezi" ele. Este inca o taina a Universului nostru. 
 



Voyager a descoperit un camp magnetic in afara sistemului nostru solar

Naveta Voyager a facut o descoperire care a uimit oamenii de stiinta, dupa ce a detectat un camp magnetic interstelar, in afara sistemului nostru solar.

 Se pare ca sistemul nostru solar trece printr-un nor interstelar despre care oamenii de stiinta spun ca nu ar trebui sa existe.

 "Utilizand datele primite de la Voyager am descoperit un camp magnetic puternic in afara sistemului solar. Acest camp magnetic mentine norul interstelar, sa nu se disperseze, si rezolva o dilema veche, cu privire la existenta sa", spune Merav Opher, de la Universitatea George Mason.

 Astronomii au numit norul prin care trece in prezent sistemul solar Norul Interstelar Local (sau il alinta "Puful local") si au stabilit ca acesta este format din atomi de heliu si hidrogen la temperaturi de 6.000 de grade Celsius.

 Norul s-a format in urma cu aproximativ 10 milioane de ani, cand un grup de supernove a explodat in apropiere, creand o bula uriasa cu gaze la temperaturi inalte. Acesta este complet inconjurat de ramasitele supernovei si ar trebui sa fie dispersat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu